Globalna skala marnotrawstwa jest wielka – dotyczy to zarówno zasobów naturalnych Ziemi, jak i żywności. W dodatku to problem, w który bezpośrednio zaangażowany jest każdy człowiek – to nasze codzienne wybory wpływają zarówno na stan środowiska jak i ilość wyrzucanego jedzenia. Jak podają w swoim raporcie z 2016 roku Banki Żywności, Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. W ciągu jednego roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Przerażające. Z wielką radością zgodziłam się na współprace z marką Electrolux, która stworzyła specjalną aplikację Taste&Share pozwalającą dzielić się jedzeniem, którego nie zużywamy, z tymi, którzy akurat go potrzebują. Dla mnie to idealne rozwiązanie moich przedwyjazdowych dylematów. W związku z tym, że zawsze wyjeżdżamy na miesiąc i dłużej, musimy opróżniać lodówkę i dokładnie planować zakupy. Nie możemy zostawić na tak długo w mieszkaniu niczego co się zepsuje, czy zgnije. Dlatego jest to temat bardzo mi bliski, a aplikację Taste&Share uważam za super potrzebną. Zawsze bardzo ubolewam nad tym, że gdzieś na świecie malutkie dzieci umierają z głodu podczas gdy my w cywilizacji zachodniej po prostu wrzucamy tony jedzenia do kosza. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że sytuacji nie odmieni jedna aplikacja, ale sam trend jest wspaniały i można dokładnie od tego zacząć. Od siebie i najbliższych.

IMG_7449 IMG_7450 IMG_7454 IMG_7396

Aplikacja TASTE&SHARE

Aplikacja Taste&Share powstała z inicjatywy marki Electrolux i możecie pobrać ją tutaj LINK.  Aplikacja powstała na dwa systemy operacyjne – Android i IOS, więc spokojnie każdy z Was może ją ściągnąć. Cudownie, gdyby ta aplikacja zyskała taką popularność, która pozwoli na stworzenie trendu w Polsce, na niemarnowanie jedzenia. Im więcej osób będzie z niej korzystać tym mniej jedzenia trafi na śmieci.

Aplikacja to platforma komunikacji między dwoma zarejestrowanymi użytkownikami. Każdy kto ma produkty spożywcze, których nie zje, a które nadal są zdatne do spożycia, może zgłosić je w aplikacji. Równolegle inny użytkownik, który uzna, że akurat te produkty są mu potrzebne, dzięki aplikacji, może skontaktować się z „ofiarodawcą” i odebrać od niego produkty. Użytkownicy mogą zgłaszać i wymieniać za pomocą aplikacji produkty i półprodukty spożywcze, a także gotowe dania Zgłaszane produkty muszą być świeże oraz mieć ważny termin przydatności do spożycia. Aplikacja jest bardzo łatwa w działaniu i ma przyjazny interfejs.

Świetna jest również strona tasteandshare.pl na której znajdziecie mnóstwo porad na temat przechowywania produktów w lodówce, przepisów na dania, porad jak bardziej ekologicznie podchodzić do żywności. Koniecznie poczytajcie.

IMG_7468 IMG_7466 IMG_7463

IMG_7459

MOJE SPOSOBY

Tak jak pisałam we wstępie przez nasz tryb życia mam bardzo dużo patentów na to jak nie marnować jedzenia. Jesteśmy w Warszawie kilka dni, po czym wyjeżdżamy na tydzień, potem jesteśmy 2 tygodnie i wyjeżdżamy na 2 miesiące. Musimy mieć swoje sposoby.

Listy zakupów

Zawsze robię zakupy z listą, mam nawet listę wyjazdową i warszawską. Dzięki temu kupujemy tylko tyle jedzenia ile faktycznie jesteśmy w stanie zjeść. Przed zakupami za granicą zastanawiam się jakie posiłki będziemy jeść na mieście i kupuję na przykład tylko produkty śniadaniowe. W Warszawie przed wizytą w sklepie zastanawiam się ile będziemy w mieście i sprawdzam terminy ważności. Nie kupujemy na zapas nigdy niczego poza wodą. Wolę podskoczyć do sklepu na osiedlu niż wyrzucić zepsute pomidory.

IMG_7424 IMG_7406 IMG_7392 IMG_7390

Mrożenie

Przed wyjazdem mrożę jedzenie, które zostało w lodówce. Wszystko. Ostatnio zamroziłam w woreczkach na lód mleko kokosowe, które było otwarte. Możecie mrozić soki, owoce, warzywa, mięso, ale zawsze sprawdzajcie ile zamrożony produkt można przechowywać w zamrażarce.

Blendowanie

Jeśli zostają mi jakieś warzywa i owoce to przygotowuję smoothie lub zupę krem. Nie ma znaczenia co ze sobą połączycie, prawie zawsze się to udaje. Polecam również książki o kuchni roślinnej, szczególnie Jadłonomię oraz My New Roots, znajdziecie tam mnóstwo pysznych i nietypowych przepisów na dania warzywne. Na pewno zaskoczy Was jak można nietypowo użyć coś co macie w lodówce, a wydawało się bezużyteczne, np fasola z której można zrobić pyszne wegańskie brownie lub wegański smalec. Ha;)

Kupowanie świeżych produktów

Zazwyczaj kupuje wyliczoną ilość świeżych produktów, owoców i warzyw. Jemy je codziennie w potężnych ilościach. Przygotowuję z nich sałatki, koktajle, curry warzywne, no prawie wszystko. Jeśli jakieś warzywa lub owoce zostają przed wyjazdem mogę zrobić z nich smoothie albo zamrozić je, dzięki temu nigdy ich nie wyrzucam.

IMG_7431 IMG_7432 IMG_7400

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

 

 

No more articles