Kto od dawna czyta mojego bloga, ten wie że kawa zajmuję bardzo ważne miejsce w moim życiu. Bez niej ani rusz. Przez lata podróżowania poznałam wiele sposobów parzenia kawy i zwyczajów jej picia. Lubię mocną kawę z mlekiem roślinnym, nie słodzę. Pokażę Wam dzisiaj trzy przepisy na moją ulubioną kawę z mlekiem roślinnym na bazie nowych kaw Nespresso Barista Creations, które idealnie komponują się z mlekiem.
Dajcie znać jaka jest Wasza ulubiona kawa:)
USA, KANADA I LONDYN – DUŻE LATTE
W tych krajach pije się bardzo podobną kawę. Królują papierowe kubki i sieciówki jak Starbucks. Kawy mają ogromne rozmiary i jest to najczęściej latte na potrójnym espresso lub americano. W Stanach ile ludzi tyle rodzajów zamawianej kawy. Często w serialach i na filmach widzimy jak ktoś zamawia kawę na chudym mleku z odrobiną syropu, z połową wody, na zimno, na lodzie, itd. W amerykańskich kawiarniach bariści są otwarci na takie sugestie i chętnie przygotowują napój jaki lubicie. Tam króluje luz i nie z niczym problemu. Do tej samej kategorii zaliczyłam Londyn, bo w tym mieście królują podobne zwyczaje kawowe jak w Nowym Jorku.
DOMOWA LATTE
Jak przygotowuję domową Latte?
Najpierw przygotowuję mleko, spieniam je i uzupełniam niż wysoką szklankę do 3/4 wysokości. (mleko możecie spienić w ekspresie jak ja, albo ręcznym spieniaczem do mleka. Ja używam mleka sojowego, ale każde mleko roślinne będzie tu pasowało)
Następnie wybieram smak kawy Nespresso idealny do kaw mlecznych i przygotowuję duże espresso. Kawa łączy się z mlekiem i rozdziela na 3 warstwy: pianka, kawa i mleko. Idealne latte gotowe!
Przygotowując tę kawę użyłam Nespresso Barista Creations Scuro stworzonej przez baristów z Melbourne.Sposób palenia oraz mieszanki proponowane przez nich nadają kawie aromatycznej mocy, będącej yin dla yang mleka. Zaaranżowaliśmy to idealne małżeństwo poddając rozdzielnemu paleniu wybrane kolumbijskie i etiopskie Arabiki. Scuro to kawa o idealnej intensywności, która pozwala na wyczucie aromatów palonej kawy bez osłabiania słodyczy mleka.
GRECJA – KAWA NA ZIMNO
Wakacje w Grecji kojarzą mi się ze słońcem, ciepłem, fetą oraz kawą na zimno. Bardzo charakterystyczna, przygotowywana z kawy rozpuszczalnej, ma piankową strukturę i jest przepyszna (mimo kawy rozpuszczalnej w przepisie, której nie cierpię). Ja jednak w domu nie umiem takiej zrobić dlatego pokażę Wam dzisiaj mój sposób na kawę na zimno:) Grecy to kochani ludzie. I właśnie dowodem na to jest kawa na zimno. Za każdym razem, kiedy w Grecji zamawiam kawę, barman przygotowuję jej za dużo, nie może wymierzyć na oko. Jak kończę pić, zazwyczaj zdarzało mi się, że przychodził i dolewał do pełna szklanki resztę kawy z blendera.
KAWA MROŻONA
Wysoką szklankę uzupełniam dużą ilością kostek lodu. Następnie wybieram kawę Nesspresso z serii kaw komponujących się z mlekiem. Przygotowuję duże espresso. Następnie uzupełniam odrobiną zimnego mleka sojowego i gotowe.
Do przygotowania kawy użyłam Nespresso Barista Creations Chiaro stworzone przez baristów z Brooklynu.Aby stworzyć tę kawę, przyjęliśmy nowe, skrupulatne podejście, w którym badaliśmy każdy element interakcji kawy i mleka. Bariści z Brooklynu zainspirowali nas tym, że parzyli kawy lekko palone, co w połączeniu z mlekiem tworzy kawę naturalnie słodką, o gładkiej, kremowej teksturze. Aby uzyskać ten sam efekt, starannie wybraliśmy ziarna gatunku Arabika z Kenii i Indonezji ze względu na ich niesamowity potencjał sensoryczny, a następnie poddaliśmy je bardzo lekkiemu paleniu, co po dodaniu mleka pozwoliło wydobyć dużą słodycz wraz z pysznymi aromatami słodkich herbatników i karmelu.
WŁOCHY- ESPRESSO
Dzieciństwo kojarzy mi się z włoskimi wakacjami. Pamiętam jak starsi Włosi wypijali czarny płyn z miniaturowych filiżaneczek i wychodzili z głośnym: Arivederci! z baru. Jak ja marzyłam, aby też pić tak tą kawę. Do dzisiaj pozostał mi zwyczaj zamawiania espresso przy barze podczas włoskich wakacji ( espresso wypijane przy barze, a nie przy stoliku jest zazwyczaj tańsze). Natomiast cappuccino po południu. Włosi nie przyjmują do wiadomości moich pytań o mleko roślinne, toż to zamach na ich tradycje! We Włoszech nie zamawiajcie latte, gdyż wtedy kelner przyniesie Wam mleko:) Jeśli macie ochotę na kawę z mlekiem zamówcie cappuccino lub espresso macchiato (czyli z odrobinką mlecznej pianki).
HISZPANIA – CORTADO
Hiszpania to moja ukochana destynacja wakacyjna i wyjazdowa. To kraj w którym czuję się najlepiej. Odpowiada mi pogoda, ludzie, podejście do życia, kuchnia, zwyczaje. Biorę to wszystko w ciemno. Pamiętam jak pierwszy raz zamówiłam cortado na Wyspach Kanaryskich, ta kawa dała mi kopa na kilka godzin. A to lubię. Była ekstremalnie mocna, gęsta, z odrobiną mleka, ale nie mleczna, przepyszna. Cortado to espresso przecięte odrobiną mleka i mlecznej piany, aksamitne i bardzo intensywne. Najlepsze cortado piłam w Cafe Central w Maladze, gdzie znajdziecie dziesiątki rodzajów tradycyjnych kaw hiszpańskich.
DOMOWE CORTADO
Przygotowuję mocne espresso na bazie Nespresso. Następnie spieniam mleko i ostrożnie dodaję odrobinę mleka i słuszną porcję pianki do kawy. Kawę możecie też przygotować odwrotnie, czyli najpierw dodać mleka i pianki, a potem uzupełnić espresso. Wtedy kawa wygląda przepięknie, gdyż rozdziela się na 3 równe warstwy. Ja jednak wolę jej smak, kiedy przygotowuję ją na pierwszy sposób.
Smacznego!Przygotowując kawę użyłam Nespresso Barista Creations Corto, która została stworzona we współpracy z najlepszymi hiszpańskimi baristami.Weź łyk BARISTA CREATIONS Corto z odrobiną mleka i pozwól, aby ta mocna, ciemno palona mieszanka afrykańskich Arabik i Robusty porwała Cię swoimi intensywnymi aromatami palenia i pieprzu. Pokochasz tę jedwabistą konsystencję oraz długo utrzymujący się posmak w tej tradycyjnej kawie cortado.
BARCELONA – KAWOWA ALTERNATYWA
Odwiedzając Barcelonę koniecznie spróbujcie cortado, ale przede wszystkim sprawdźcie hiszpańską kawową alternatywę. Najlepszą kawę trzeciej fali piłam właśnie w tym mieście. Mowa tutaj o kultowym Satan’s Corner i ich wybitnym dripie czy cold brew na lodzie. Czy Nomad Cafe i genialnym Nitro. To są smaki, które po prostu trzeba poznać.