Warszawskie dolce far niente – 10 najbardziej włoskich miejsc w Stolicy

Nie ma jak włoskie wakacje. Jak gelato spływające po dłoniach, jak wino wypijane na karafki i pizza kupowana na kawałki. Zjadana na krawężniku. Jak pasta z sosem pomidorowym, od której brudne jest wszystko. Jak słońce i plaża. Jak widoki z pocztówek za każdym zakrętem. I wracamy do tych Włoch co roku, wciąż na nowo, mimo upałów, mimo tłumów i wspominamy te wakacje zawsze jako najlepsze. A gdyby tak te Włochy odnaleźć w Warszawie? Gdyby tak ten kawałek pizzy, ten makaron czy te lody zjeść w Stolicy? 

Są w Warszawie miejsca niezwykłe prowadzone przez włoskie rodziny z pasją, gdzie pizza smakuje jak ta z Neapolu, a gelato nie odbiegają od fior di panna zamawianych w Rzymie. Zdradzę Wam moje ukochane adresy w Stolicy.

Moje dolce vita zainspirowała nowa kapsułowa kolekcja RESERVED – LIMONI DOLCI – wzory sycylijskich cytryn zestawione z printami przywołującymi na myśl wybrzeża Amalfi. Paleta kolorów Limoni Dolci jest jak widok domów w Burano.  Kolekcję możecie zobaczyć tutaj. Jest piękna!!!! Włoskie dolce far niente to słodycz nic nie robienia. To zasiedzenie się z książką na ławce, to zagadanie się z przyjaciółką przy winie, to dzielenie się lodami. Spróbujcie tej włoskiej filozofii w swoim mieście. U mnie na zdjęciach dolce far niente w wydaniu warszawskim.

Cukiernia La Bombonieraaleja “Solidarności” 82, Warszawa, (IG, FB)

Ok, tutaj przechodzimy do poważnych słodkich spraw. La Bomboniera to prawdziwa włoska pasticceria. Znaleźć ją nie jest łatwo, bo skrywa się w meandrach muranowskich kamienic. Ale warto. Bo cukiernia specjalizuje się w typowo włoskich słodkościach. Cannolo Siciliano – sycylijska rurka wypełniona kremem na bazie ricotty. Codina di Aragosta – ciasto parzone otoczone pierścieniami ciasta chrupkiego, wypełnione kremem. Millefoglie- cienkie płatki ciasta francuskiego przekładane kremem pistacjowym.

Pizzaiolo ul. Krucza 16/22, Warszawa, (IG, FB)

Pizza neapolitańska z mąki Caputo wyrasta 48 godzin, dzięki temu ciasto jest elastyczne, a brzegi puchate. Pomidorowy sos wyrazisty i już tak naprawdę niewiele więcej trzeba, aby pizza była pyszna, ale w Pizzaiolo eksperymentuje się z dodatkami. W bardzo udany sposób. To miejsce z luźną atmosferą sprzyjającą letnim czy wiosennym wieczorom we włoskim stylu przy winie czy w towarzystwie koktajli.

Nonna pizzaul. Oboźna 11, Warszawa (IG, FB)

Najlepsza pizza w Warszawie. Kropka. Dokładnie taka jak w Neapolu. Pyszna również w dostawie. Ciasto jest elastyczne, brzegi spieczone i pulchne, sos pomidorawy słodkawo- słony w idealnym balansie. A do tego nieprzegadane, proste dodatki. Pizza dostępna w wersji rosso i bianco, czyli dokładnie tak jak na południu Włoch. 

Mąka i woda, ul. Chmielna 13a, Warszawa (IG, FB,WWW)

Pizza pyszna, to wiadomo. Ale nie tylko. Zwracam Waszą uwagę na słynne raviolo z płynnym żółtkiem oraz desery. Moje serce zdobyła przystawka z owoców morza oraz totalnie grzeszny deser czyli pizza z nutellą- obłęd. Miejsce jest typowo włoskie. Może nie są to Włochy z pocztówek, ale w każdej włoskiej miejscowości znajduje się lokal z dokładnie takim wystrojem. Zaufajcie mi.

Boscaiola, ul. Wiślana 8. Warszawa (FB)

Włoska restauracja na Powiślu z kilkoma stolikami na zewnątrz, bardzo przyjemna, kiedy przychodzą ciepłe dni. Szczególnie polecam owoce morza- serwowane są dokładnie tak, jak we Włoszech oraz przepyszne desery. To miejsce sprawdzi się w przypadku wyjątkowych okazji bądź spotkań biznesowych. Klimatyczna jest druga lokalizacja tego miejsca w Bibliotece UW na rogu, ale tam serwowana jest już tylko pizza.

Le Braci ul. Górnośląska 24, Warszawa (IG, WWW)

Jeśli Włochy na wyjątkową okazję, to zdecydowanie Le Braci. Owoce morza i desery obłędne. Ale najjaśniejszym punktem tego miejsca jest obsługa. Zapraszam pozostałe restauracje warszawskie podpatrywać i się uczyć. Absolutna kultura i światowe standardy. Do tego typowo włoskie wnętrza i muzyka. Na dwie godziny przenosimy się na południe Europy. 

Tutto Bene, ul. Kazimierzowska 43 C, 02-572 Warszawa

Wszystko dobrze, a na pewno w mokotowskim bistro. To miejsce stworzone przez właścicieli sklepu z włoskimi specjałami i winem na Bazarze Okulska. Restauracja jest bardzo klimatyczna i serwuje coś wiecej niż włoskie makarony i pizze. Bo w menu: deski włoskich wędlin, serów, ale też frutti di mare i pyszne desery

Dal Dalla Gelato ul. Leszczyńska 4, Warszawa (IG, FB)

Gelato kręcone z tradycyjnych włoskich receptur i tylko z naturalnych składników. Z polskiej śmietany i mleka, ale z dodatkiem past orzechowych i czekolady z Sycylii. Luca- rodowity Włoch, eksperymentuje ze smakami, zjecie tu lody pistacjowe (wybitne!), ale również te o smaku prosecco czy aperol spritza. Smaki dostępne są sezonowo.

Quattro Piatti ul. Stępińska 2, Warszawa

Bardzo niepozorne miejsce, do tego powstało tam, gdzie kiedyś był magiel. Kucharze pochodzą z Piemontu dlatego w menu dominują dania z tego regionu. Miejsce jest bardzo autentyczne i pyszne, sprzyja bardzo randkom, ale takim w wyluzowanej atmosferze.

Va Bene ul. Tamka 9, Warszawa (IG, FB)

Pizza na kawałki w stylu rzymskim cięta z metra, świeża pasta z prostymi sosami, pyszne wino, a do tego stoliki na oknie. Dla mnie letni strzał w dziesiątkę. Uwielbiałam to miejsce w zeszłe wakacje. Prowadzą je Włosi i czuć włoską pasje na każdym kroku. Smaki pizzy zmieniają się sezonowo- ale jeśli traficie na pizze z ziemniakami, koniecznie zamówcie kawałek! Rzym w każdym kęsie!

Post powstał we współpracy z marką Reserved.